[Polska]Słód żytni ciemny litewski [500 g]
Wersja do druku
Słód ten ma zastosowanie w szerokiej gamie produktów piekarskich. Tradycyjnie używa się go wraz z mąkami pełnoziarnistymi, jest idealny zamiast karmelu do ciemnego pieczywa. Proces samoczynnej fermentacji i nieenzymatycznego brazowienia słodu sprawia, że pieczywo z jego dodatkiem uzyskuje charakterystyczny smak i aromat. Jego dodatek zapewnia oryginalną brazową barwę, zwiększa się objętość pieczywa i wydłuża jego okres świeżości.
Sposób użycia: przygotować wcześniej rozczyn słodu (2 do 6% ilości mąki), zaparzając mąkę słodową z dodatkiem minimum 10% mąki właściwej gorącą wodą (90-95 stopni C). Powstałą masę mieszać przez około 10 minut, poczekać trzy do czterech godzin. Pozostałe składniki ciasta dodawać po ostygnięciu do temperatury 28-32 stopni C. Im dłuższy czas zaparzania, tym lepsze przejście substancji barwiących do ciasta.
Dodatkowe informacje:
Sprawdź produkty w kategorii: Artykuły spożywcze ->Artykuły rolno-spożywcze -> Pieczywo i ciasta
|
|
|
|
Eko - Market Sp. z o.o.
|
Ulica: | Prymasa Tysiąclecia 83 |
Miasto: | Warszawa |
Kod pocztowy: | 01-242 |
Region: | mazowieckie |
Kraj: | Polska |
Telefon: | +48 51 0041020 |
Faks: | +48 22 4078702 |
|
Osoba kontaktowa |
Imię i Nazwisko: | Piotr Ruszczewski |
Telefon stacjonarny: | +48 22 4078702 |
Telefon komórkowy: | +48 510041020 |
|
|
|
|
|